Asociația pentru Valori în Educație (AVE) extinde Academia de Leadership și Management Școlar, program dedicat directorilor din școlile, grădinițele și liceele din România.
Astfel, începând de anul acesta, vor fi disponibile, pentru prima dată, 200 de locuri dedicate liderilor școlari pregătiți să contribuie la schimbarea sistemului educațional local. În program vor fi implicați peste 250 de mentori din business.
Pentru ediția de anul acesta, înscrierile în program se fac în perioada 15 februarie – 13 martie, prin completarea unui formular disponibil pe pagina ave-romania.ro/academia-de-leadership. Directorii selectați vor fi sprijiniți să devină actori ai schimbării în școlile pe care le conduc, prin colaborarea directă cu un lider din business, care va deveni mentor personal pe durata celor 16 luni de instruire.
„Cred cu tărie că managerul este mereu vectorul transformării în școlile din România. Am avut șansa să cunosc directori de școli cu veritabile abilități de leadership, care au făcut o diferență radicală pentru elevii lor. Sunt convins de valoarea colaborării dintre mediul de business și sistemul public de educație – și observ de câțiva ani progresul remarcabil pe care îl au școlile unde sectorul public și cel privat și-au unit forțele. Salut și susțin redeschiderea Academiei de Leadership și sprijinul pe care AVE îl oferă directorilor”, a declarat Radu Szekely, Consilier al Ministrului Educației.
Directorii de școală, cheia transformării pentru viitorul educației din România
Instruirea directorilor din Academia de Leadership și Management Școlar este realizată din perspectiva a patru dimensiuni de formare, care se referă la creșterea accesului la educație și a participării școlare a elevilor, dezvoltarea și implicarea profesională a cadrelor didactice, îmbunătățirea rezultatelor elevilor și dezvoltarea culturii școlii și implicarea comunității.
Fiecare director acceptat în program va lucra în mod aplicat pentru a transforma unitatea de învățământ pe care o conduce, pe baza obiectivelor de formare, alături de mentorul său din mediul de business, facilitatori din modulele de formare și membrii echipei AVE. Astfel, liderii educaționali se pot implica în transformarea școlilor din care fac parte, încă din timpul perioadei de învățare.
Prin intermediul modulelor, directorii vor avea parte de un regim intensiv de învățare, desfășurat atât online, cât și în format fizic. Aceștia vor fi expuși la practici din mediul educațional și de business și le va fi împărtășită experiența profesională a partenerilor AVE. Programul reunește o comunitate valoroasă de directori din întreaga țară, dar și lideri și profesioniști din mediul privat, astfel că dezvoltarea personală și profesională a directorilor are loc prin schimb de bune practici și reflexivitate în decizii.
Recomandă un director de școală din comunitatea ta
Selecția în program se face în trei etape și implică înscrierea printr-un formular, unde fiecare director va răspunde la o serie de întrebări despre experiența sa profesională și profilul școlii, dar și completarea unui chestionar de profil și potențial de leadership și un interviu de grup, cu o sarcină de lucru.
Oricine poate recomanda un director de școală pasionat, care se implică în comunitatea sa, prin completarea unui formular. Ulterior, directorii astfel recomandați vor fi contactați de reprezentanții programului pentru a se înscrie în procesul de selecție.
Academia de Leadership și Management Școlar, a patra ediție în 2022
Până în prezent au absolvit Academia de Leadership și Management Școlar peste 150 de directori care au devenit vectori ai schimbării în școlile pe care le conduc. Academia, aflată la a patra generație, a vizat în permanență dezvoltarea de competențe de leadership și transformare ale directorii aflați în program, chiar din timpul pregătirii acestora.
Academia de Leadership și Management Școlar dezvoltată de AVE se adresează directorilor și directorilor adjuncți care au preluat sau urmează să preia mandatul în urma concursului pentru directori organizat de Ministerul Educației, în toamna trecută și în această primăvară.